26 Aralık 2012 Çarşamba

HAMSİ


 

Hamsi, çocukluk yıllarımızda en çok tüketilen yiyeceklerden biriydi.

Bir akşamda bir kaç tava pişirildiği olurdu. Ucuzdu, boldu.

Yanlış avlanma sonucu azaldı. Hem fiyat yükseldi, hem de sıkça göremez olduk.

Hamsi, Karadenizlinin, karalâhanayla birlikte baş yemeklerinden biridir.  Karadenizli hamsiyi sever, yer. Özler, yer.

Bugün Piraziz'de beş liraydı. Bulancak'ta ise aynı hamsi üçbuçuk liradan satılıyordu. Pirazizli memnundu. Çünkü Bulancak'a bir kilo hamsi almak için gitseydi arabaya ödeyeceği parayla beş liradan fazlaya hamsi almış olacaktı.

Böyle düşünen başka Pirazizliler de vardı.

Konuştuklarımız arasında Lâz fıkrası gibi olduğunu dile getirenler de mevcuttu.

Bulancak ilçesinin çok yakın olduğunu, Piraziz'de de aynı fiyattan yani üçbuçuk liradan satılması gerektiğini söyleyenler de oluyordu.

"Bulancak'a başka işimi halletmek için gittiğimde hamsi alırım" diye düşünenler de vardı.

Hatta Piraziz'de hamsiye birbuçuk lira fazla para vermeyip inadına fazladan araba parası ödeyerek Bulancak'tan hamsi alanlara da rastlanıyordu.

Çünkü her Karadenizli gibi Pirazizli de hamsiyi seviyordu. Üstelik hamsinin kulağına kar suyu kaçmıştı ve Pirazizli onu yemeliydi.

Kuşkusuz serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar çoğu kez satıcı ile alıcının davranışları ile doğrudan ilişkilidir. Alıcı, fiyattan memnun değilse satın almayabilecektir. Çünkü zorlama yoktur.

Ancak ürün, o yöre insanı için damak tadı oluşturmuş ve sadece bir mevsime özgü ise durum biraz değişebilmektedir.

Bu anlamda hamsiyi daha çok Pirazizliye ulaştırmada yerel yönetimin katkısı olabilmelidir. Halka hizmet politikasıyla görev yapıldığı için hem alıcıların ekonomileri düşünülmüş olur, hem de satıcıların fiyat artışına yol açan sebepleri araştırılarak kolaylıklar sağlanabilir. Birkaç yıldır ilçemizde de kutlanan Ahilik geleneğinin incelikleri konusunda esnafımız ve halkımız bilinçlendirilebilir.

Bugün Bulancak'taki üçbuçuk liralık hamsi daha albeniliydi. Canlıydı. Alın beni diyordu.

Hem Piraziz'deki mevkidaşlarını kıskanıyor, hem de "Beş liralık hamsiden neyim eksik" diye ilgililere haber gönderiyordu. 2012