20 Mart 2017 Pazartesi

PİRAZİZ APARTMANLARI



Anadolu kültürümüzde köyler birbirine yakın evlerden oluşur. Karadeniz bölgemiz farklıdır. Köy evleri birbirinden uzakta yapılmıştır. Bunun en önemli sebebi Karadenizlinin özgürlüğüne düşkün olmasıdır.
Ancak kente inildiğinde ters bir durumla karşılaşılır. Sahil şeridinde yer darlığı nedeniyle yüksek apartmanlar yapılır. Bu apartmanlar hem denizi kapatır, hem de kentin siluetini bozar. Bir de öylesine iç içe yapılır ki köyde iken tek başına özgürce yaşayanlar bu defa balkon balkona yaşamaya mecbur kalırlar. Çoğunun balkonlarında asılı görülen bezler bunun sonucudur.
Piraziz’de de durum aynısıdır.
Bir gün “Keşke sahile o kadar yüksek ve iç içe binalar yapılmasaydı” denilecekse işte o gün, bugündür. Sorumlu olan herkes kaliteli yaşam için ortak akılla ve sağduyu ile hareket etmelidir. Zira Piraziz gibi umudunu turizme bağlamış beldelerde geleceği karartmamak gerekir.
Bugün Piraziz’de eli ayağı düzgün ilk site, beş apartmandan oluşan Denizkent sitesidir. 1980’li yıllarda yapılmıştır.
Ne var ki şimdi bahçe duvarına bitişik yeni bir inşaatla o güzelliğini kaybeder olmuştur.
Hâlbuki diğer bir cephesine de geçen yıl bir okul yapılmıştı. Şimdi okulun mesafesine bakıyoruz, bir de yeni inşaata… Yeni inşaat, bir hançer gibi sitenin bahçe duvarına saplanmış vaziyette…
Okulu devlet yapıyor. Ama apartman özel sektöre ait…
Biri “Devlet baba” gibi duruyor. Diğeri balkonlara bez gerdiriyor.
Birinde hizmet anlayışı var. Diğerinde para…
O para ki özgürlüğün bile önüne geçebiliyor.