14 Ağustos 2013 Çarşamba

EĞRİCE PLAJI


           Piraziz sahil şeridinde iki koy yer almaktadır.  İlkinde ilçe merkezi kurulmuş, ikincisi olan Eğrice'de ise plaj faaliyetleri sürdürülmektedir.

Büyük bir çoğunluğu denizin doldurulmasıyla yapılan Karadeniz sahil yolu, dalgakıranlar sayesinde korunmaktadır. T harfine benzediği için bu dalgakıranlar, halk arasında aynı adla anılmaktadır. Eğrice'de de mevcut olan T'ler sayesinde yeniden kumluk alan oluşmuş ve denize girmeye elverişli bir mekân elde edilmiştir. Ne belediye, ne de halktan insanlar ticari amaçla kum almadıkları için deniz kendi doğal yapısını korumaya devam etmektedir.

Sözü edilen bölgede bir üstgeçidin ve ayrıca bir yanyolun bulunması ise denizden yararlanacaklar için bir nimet değerindedir.

Üstelik Belediye Kanununda belediyelerin, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapacağı yazılıdır. Kültür, turizm ve her türlü sosyal hizmet, belediyenin görevleri arasında sayılmıştır.

Yasakoyucu belediye başkanını ise belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almakla görevlendirmiştir.

Günümüzde Piraziz belediyesi henüz bir halk plajını hizmete açamamış, ancak Eğrice'deki bu kumluk alanın plaj olarak faaliyet göstermesine destek olmuştur.

Eğrice'de oturan ve babadan balıkçı olan Arslan ailesi, yaz mevsiminde avlanmanın yasak olduğu dönemlerde sözkonusu yerde plaj hizmetlerini özveriyle yerine getirmektedirler. Kendi imkânları ile yaptıkları duşlar, tuvaletler ve soyunma kabinleri şimdilik yeterli olabilmektedir. Kum yüzeyinde biriken çöpler onlar tarafından temizlenmekte, ayrıca zaman zaman tırmıkla düzeltme çalışmaları yapılmaktadır. Ancak dalgaların önceden oluşturduğu derinliklerin greyder ile düzeltilmesi daha da faydalı olacaktır.

Plaj hizmeti verenlerden Yaşar Arslan, balıkçılığın yanında ödüllü bir çevreci olarak tanınmaktadır. Bu yönüyle Giresun valisinin takdirlerine mazhar olmuştur. Geçmişte Balıkçılar Kooperatifi Başkanlığı yapmıştır.

Birlikte plaj işletmeciliği yapan kardeşi Cengiz Arslan ise aynı zamanda muhtarlık görevini sürdürmektedir. Kendi imkânlarıyla doğanın yapısına uygun olarak inşa ettikleri mini tesislerde aile bireyleriyle birlikte plaj hizmetleri sunmaktadırlar.

Piraziz'de yaşayan onlarca aile, yönlerini güneye çevirmiş, kıble dediğimiz ılıklığı tercih etmiş ve rızkını topraktan aramışken onlar kuzeyin kuzeylileri olarak Karadeniz'in hırçın dalgalarıyla boğuşmayı göze almışlar ve denizin nimetlerini bizimle ortak aş yapmışlardır. Av yasağı olan dönemlerde de deniz tutkusu bitmemiş, şekil değiştirerek plaj hizmetleriyle devam etmiştir.

Ülke olarak Ege'de ve Akdeniz'de, devletin ve özel sektörün girişimleriyle gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda ciddi bir turizm potansiyeline sahibiz. Öte yandan komşumuz Gürcistan'daki Batum sahillerinin Alanya sahillerine dönüştüğünü de görüyoruz. O zaman Piraziz olarak ne kadar geride kaldığımızı daha iyi anlıyoruz.

Piraziz için "Yeşil ile mavinin buluştuğu yer" sloganını kullanıyoruz. Ama mavi'yi çok yalnız bırakıyoruz.

Kendimize küstürmeden mavi'yle daha çok ilgilenmemiz gerekir.

"Arslan"lar gibi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder