6 Ekim 2013 Pazar

TABLO GÜZELLİĞİNDE PİRAZİZ

    
1800'lü yılların sonlarında Piraziz halkı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Küçük bir grup balıkçılıkla geçinmektedir. Yazın yaylacılık yapılırken çoğunlukla buğday yetiştirilmekte ve koyun beslenmektedir.

Büyüklerimizin anlattığı kadarıyla, 1900’lü yıllarda getirilen vergi nedeniyle insanlar arazilerine sahip çıkamamışlardır. Fakir oldukları için arazi vergisini ödeyememişlerdir. Bunu fırsat bilen zenginler, bütün arazileri kendi üzerlerine yazdırmışlar ve kendi adlarına tapu çıkarmışlardır. Sonraki yıllarda Pirazizli, özde kendilerine ait arazilerde yarıcılık yapmak zorunda kalmışlardır.

Devam eden yıllarda kente göçün başlamasıyla Pirazizlilerin önemli bir bölümü çalışmak için büyük kentlere ve yurt dışına gitmiştir.

Geride kalan nüfus, 1966 yılından itibaren belediye olan Piraziz'de beş güzel insanı başkan seçmiştir. Piraziz'in yetiştirdiği bu değerler, iyi niyetle görev yapmalarına rağmen Piraziz'de istenen çıkışı sağlayamamışlardır. İlçede sevilmelerine karşılık geçmiş birikimleri, belediyecilik için yeterli olamamıştır.

Bugün için Piraziz’in çok geri bir görünümde olduğu, bir an önce çıtasının yükseltilerek yıldızının parlatılması zorunluluğu vardır.

Pirazizli, "Başkan"ı seçmekle işi hallettiğini sanmamalıdır. “Başkan”ın cenazeye ya da düğüne gitmesine kanmamalıdır. Belediye Kanununda yazılı görevleri yapıp yapmadığına bakmalıdır. Hatta “Başkan”ı, görevlerini yapmaya zorlamalıdır. Artık devir değişmiştir. Halkın da yönetime katılması gerekmektedir. İşte Pirazizlinin yapamadığı budur.

Başkanlar, kendilerini zor kullanarak seçtirmemektedirler. Tayin edilerek de bu göreve gelemezler. Onları Pirazizliler seçmektedir. Yani Pirazizli istemezse Başkan olamazlar. O halde Pirazizlinin, seçtiği insandan hesap sorma hakkı vardır.

Bir bahçe, en güzide çiçeklerle tablo güzelliği kazanır. Piraziz’in güzide çiçekleri de başkan, meclis üyeleri ve çalışan personelidir. Özenle seçilmelidirler. Bu da yetmez. İlgiyle, bilgiyle ve sevgiyle yetiştirilmelidirler. Tablo güzelliğindeki Piraziz için bu zorunludur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder