19 Aralık 2013 Perşembe

LAZ FIKRASI GİBİ


 
Piraziz ilçesinin iki mahallesi ile iki köyünün halkı, bir başka ilçeyi dolaşarak kendi ilçelerine gidebiliyorlar. Türkiye’de böyle bir yerleşim merkezi herhalde yoktur. Laz fıkrası gibi dediğimiz de budur.

Maden mahallesi ile Kargı mahallesinden söz ediyoruz. Köyler ise Nefsipiraziz ve Bülbüllü. Sahildeki levhada bu mahalle ve köylerin adı yazılı.

İnsanlar, arabalarıyla köylerinden ve mahallelerinden sahil yoluna kadar iniyorlar. Sağa mecburi trafik levhası doğrultusunda Bulancak tarafına yöneliyorlar. Oysa kendi ilçeleri olan Piraziz sol tarafta kalıyor. Sola dönme şansları yok. Çünkü bölünmüş yol buna izin vermiyor.

Sahil yolunda önce iki ilçenin sınırı olan Pazarsuyu ırmağını geçerek komşu ilçe toprağına giriyorlar. Ardından birkaç kilometre daha giderek BULANCAK 39500 yazılı nüfus levhası ile karşılaşıyorlar. Artık resmen başka bir ilçenin, ilçe merkezine girmiş oluyorlar. Bir süre daha gittikten sonra bir üstgeçitten kendi ilçelerinin yoluna dönebiliyorlar.

Aslında burada fıkra içinde bir fıkra daha mevcuttur. Piraziz’e dönüş olduğunu gösteren bir levhaya bu noktada rastlanmamaktadır. Ama Piraziz halkının, ilçesinin hangi tarafta olduğunu bildiği kabul edilmiştir. Yabancılar bilmese de olur diye düşünülmüştür.

Günümüzde nüfus, yerleşim birimleri için çok önemli görülmektedir. Nüfusun, ekonomik hareketlilik getireceği düşünülmektedir. Ticareti, dolayısıyla piyasayı hareketlendireceği varsayılmaktadır.

Bu nedenle yöneticiler, hemşerilerini başka yerlerden nüfus kayıtlarıyla birlikte kendi il ya da ilçelerine çekme uğraşı vermektedirler.

Piraziz ise tersini yapmaktadır. Kendi ilçe halkını mecburi istikametle başka yere yönlendirmektedir. Bugün Bulancak’ta binlerce Pirazizlinin yaşadığı ifade edilmektedir.

Teknik bilgi sahibi hemşerilerimiz, Maden mahallesi yol ayrımında bir kavşak yapılabileceğini ya da DOKAP’a kadar olan yaklaşık 500 metrelik mesafeden bağlantı yolu inşa edilebileceğini, bunun için insanların gereksiz yere 6-7 kilometre yol katetmeyeceklerini ifade etmektedirler.

Aslında durum çok ciddidir. Şu haberi biri duysa adamı gazeteye verirler. Ama Pirazizliler o kadar saf ve temiz ki hiçbir yetkiliyi rahatsız etmek istemiyorlar. Biraz fazla akaryakıt harcıyorlar. Ama olsun! Tasarruflu arabayı tercih ederek zararı azaltıyorlar. Zaman kaybı için biraz erken uyanırlarsa problem kalmıyor. Yeter ki yetkilileri üzmüş olmasınlar.

Haricen bakıldığında hepsi fiziken kalıbı yerinde insanlardır. Birbirleriyle olan ilişkilerinde mükemmel diyalog içerisindedirler. Yani ağızları laf yapmaktadır.

Yolun yapılmayışı onların beceriksizliğinden değil, tamamen fıtratlarındandır.
 
Yapılır gezer, inşallah…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder